Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Kinesiska Nyåret

Den kinesiska kalendern har använts i århundraden, och baseras på månens gång. En ny månad startar när det är nymåne och den femtonde dagen i månaden är alltid fullmåne.

Kalendern har dock även anknytning till solen. På grund av att månåret är ungefär 10 dygn kortare än solåret behöver man ytterliggare en månad, ungefär vartannat eller vart tredje år.

Den extra månaden gör så att nyåret infaller vid första nymånen efter att solen gått in i
vattumannens position. Detta sker inte förrän tidigast den 21 januari, och inte heller senare än den 20 februari, vilket medför att det kinesiska nyåret infaller mellan dessa datum.

Enligt legenden så fanns i det gamla Kina en människoätande best vid namn Nian som då och då kom ner från bergen för att ljudlöst smyga in i husen och anfalla människor. Nian var väldigt känslig för ljud och färgen röd, så man använde sig helt enkelt flitigt av fyrverkerier och röda ting för att hålla Nian borta. När såväl monstret flydde samlades folk för att fira. Dessa seder ledde till de första kinesiska nyårstraditionerna.

Så i sann nyårsanda bjuder vi här på några kinesiska recept, med mer eller mindre symboliskt värde.

Kung pao kyckling
Wokade nudlar
Dumplings, jiaozi
Vårrullar
Wonton-dumplings
Heta kinesiska dan dan nudlar
Fried Rice

På nyårsbordet skall det också alltid finnas en hel fisk. Den symboliserar återstoden av det gamla året. Fisken äter man därför inte upp under nyårsaftonen.

Många traditionella rätter inkluderar ingredienser som har en viktig betydelse, här är några exempel:

Dumplings: Rikedom
Sallad: lycka, framgång
Nudlar: långt liv
Ostron: Mottaglighet för framtida lycka
Sjögräs: Lycka och välgång
Hel fisk: överflöd, samhörighet
Vårrullar: Rikedom, liknar guldtackor.

Här finner du datumen för både kommande och tidigare datum för det kinesiska nyåret!

Kung hei fat choy! Gott nytt år!

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com