Typisk Kongolesisk mat består av mycket sås och grytor. Cassava är en basingrediens, ris och majs likaså, när de är tillgängliga. Dessa serveras ofta som tjocka grytor eller gröt. Om folk har råd så används också kött eller fisk i grytorna.

Till frukost äter man vanligen baguette och dricker kaffe. Oftast så kryddas inte maten, men många kongoleser använder peppar i matlagningen. En lokal rätt som äts ofta är en gryta kallad mwamba, som görs av kyckling, nötkött eller lamm, som bryns i olja. Grytan äts med ris, fufu, vilket är majsmjölsdeg eller chikwange, som är cassava tillagad i bananlöv.

Andra lokala rätter är piri piri kyckling, mouamba kyckling i palmolja, palmkål och cassavablad. Ytterliggare en lokal måltid är maboke, som är färskvattenfisk tillagad i stora blad. Man äter också ostron och räkor.

Den kongolesiska bushmaten inkluderar rökt apa, rökt antilop och grillad krokodil.

I dryckesväg finns palm vin, som görs på saften från palmoljeträdet, ingefärsöl, bananöl och sockerrörsvin.