Det kroatiska köket består ofta av vanlig arbetarmat, vilket är enkelt att tillaga, men också väldigt gott. Kroatien har influenser från både de latinska, slaviska och bysantinska kulturerna. Här möts Medelhavet och Europa, inspiration från Italien, Österrike, Ungern och Mellanöstern finns här. Vid den adriatiska kusten har maten en medelhavskänsla och är fokuserad på fisk, vanligen grillad eller kokt.

Pršut, vilket är torkad skinka, serveras med getost och oliver och är en populär förrätt. Man äter även bläckfisksallad, bläckrisotto, ostron, musslor eller scampi a la bouzzara som tillagas med ströbröd, vitlök, persilja, vitt vin och olivolja.

En annan kroatisk specialitet är t.ex. gulasch gjord på hare, kött eller ostfyllda piroger, cevapici, och pleskavica. De två sistnämnda utgörs av köttfärs som kryddas med lök och vitlök. Man äter också strudel, donuts, och tårtor med valnötspasta.

Öl uppskattas av kroaterna, även om vin också är vanligt. Frankovka och dingac är två populära sorter.