Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Kuba

Den kubanska kokkonsten är inspirerad av både de spanska och karibiska köken. Man använder spanska recept och matlagningstekniker tillsammans med karibiska influenser i kryddning och smak. Det kulinariska arvet härstammar även från de infödda, afrikaner, kineser, judar och fransmän. Det mesta av den kubanska maten tillagas långsamt på svag värme, väldigt lite mat är friterad, och det förekommer inga kraftiga eller gräddiga såser. Den mesta matlagningen baserar sig på några få kryddor, som vitlök, kummin, oregano och lagerblad.

Många rätter använder en sofrito som sin bas, en sofrito består av lök, grön paprika, vitlök, oregano och svartpeppar. Man använder det till svarta bönor, grytor, kötträtter och tomatbaserade såser. Kött och fågel marineras vanligen i citrusjuicer som lime eller sur apelsin och grillas därefter tills köttet är väldigt mört. En annan vanlig ingrediens i det kubanska köket är olika rotgrönsaker som yuca, malanga och boniato. Dessa grönsaker smaksätts med en marinad som hetter mojo. Mojo görs av olivolja, citronjuice, hackad rå lök, vitlök, kummin och lite vatten.

En typisk kubansk frukost består av en tostada, vilket är grillat bröd, och cafe con leche, som är stark espresso med varm mjölk. Vidare äts empanadas, fyllda piroger med kött eller kyckling på Kuba, liksom kubanska smörgåsar. Media noche, vilket är midnattssmörgås består av skivor av fläskkött, skinka och ost, som sedan toppas med pickels och senap på sötat äggbröd. En ytterliggare smörgås är pan con bistec, som innehåller en skiva palomillastek på kubanskt bröd, med sallad, tomater och pommes frites. Som tillbehör kan man ha mariquitas, vilket är friterade pommes frites gjorda av plantains, som är en sorts banan.

Till middag äter kubanerna ofta kött, kyckling eller fisk. Detta äter man tillsammans med vitt ris, svarta bönor och maduros, vilket är stekta söta plantains.

I efterättsväg finns flan, en kubansk karamellsmakande kräm, och olika bröd och rispuddingar. Till efterrätten dricker man vanligen kaffe.

En lokal specialitet som är genuint kubansk är spädgris, som marineras i salt, vitlök och apelsinjuice, och sedan grillas över en öppen eld, och långsamt tillagas i flera timmar. Till detta äter man congri, ett vitt ris med en blandning gjord på svarta bönor, kallad moros y christianos.

Man dricker vanligen daiquiris och mojitos, vilka båda görs på limejuice och rom.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com