Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Laos

Det laotiska köket, precis som de angränsande sydostasiatiska länderna kretsar kring ris. Kladdigt ris är huvudnumret vid nästan varje måltid i Laos. Riset serveras tillsammans med såser, ångkokade grönsaker, sallader, soppa och currydoftande kött och fiskrätter.

Laotisk mat är relativt lik thailändsk. Man använder mycket färska ingredienser som grönsaker, kyckling, anka, fläskkött, biff och även vattenbuffel. Fisk och räkor är också vanligt.

I vissa delar av landet är jungelmat och vilt populärt. Man äter t.ex. vildsvin, ödlor, vildhundar och råtta.

Lokala specialiteter är t.ex. tam som, en kryddig sallad gjord på skivad grön papaya tillsammans med chilipeppar, vitlök, tomater, jordnötter, krabba, limejuice och fisksås. Detta serveras ofta med ris och grillad kyckling. Laap är en kryddig måltid bestående av köttfärs, fågel eller fisk, blandat med limejuice, vitlök, chili, lök och mynta. Tom khaa gai är en kycklingsoppa gjord på kokosmjölk.

Man äter också mycket franskt bröd som croissanter och baguetter.

Lokalt växer t.ex. mango, papaya, kokosnöt, äpplen, guava, stjärnfrukt, ananas, vattenmelon och bananer.

I dryckesväg finns Beer Lao vilket är en lokalt tillverkad öl. Man dricker också mycket färsk frukt juice, och juicer gjorda av sockerrör. Kaffet i landet är väldigt bra. Té är också vanligt förekommande och populärt.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com