Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Lettland

Det lettiska köket består vanligen av enklare mat, ofta inspirerad av de omgivande länderna. Precis som i Polen, Ryssland, Litauen och Ukraina så är de vanliga ingredienserna i Lettland saker som finns att få tag på lokalt som potatis, vete, korn, kål, lök, ägg och fläsk. De lettiska förrätterna är ofta väldigt goda och exempel på sådana är t.ex. kotletes, vilket är små köttpajer och piragi, vilket är piroger fyllda med bacon och lök.

Lettisk mat är ofta relativt fet och okryddad, t.ex. en lokal rätt som utgörs av svarta bönor tillsammans med bacon.

En traditionell lettisk ost är "Janis ost" som serveras under firandet av Jani. Andra lokala specialiteter är t.ex. borshch, en soppa gjord på rödbetor. Rasols är en potatissallad, och även surkål är populärt i landet. Aukstais galds är en lettisk variant på smörgåsbord. Vidare äter man kålsoppa, fisk med lök och rökt och saltad ål.

Till efterrätt äter man ofta frukt och bär. Alexander tårta är en hallon och tranbärsfylld bakelse.

Populär dryck i landet är vodka och balzam; en tjock, svart alkoholhaltig dryck som innehåller ingefära, ekbark, apelsin och cognac. De lokala ölsorterna Tumsais och Gaisais är populära. Även mousserande vin är omtyckt.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com