Det libanesiska köket är känt för att vara ett av de bästa i mellanöstern. Landets gastronomiska traditioner är karaktäriserat av användandet av en mängd olika lokalt producerade grönsaker och örter, främst koriander, persilja och mynta. Många traditionella libanesiska rätter är enkla sådana baserade på korn, grönsaker och frukt. Man använder mycket yoghurt, gurka, aubergine, kikärtor, nötter, tomater, bulgur och sesamfrön. Detta använder man tillsammans med stora mängder citron, lök och vitlök.

Lokala specialiteter är t.ex. baba ghanoush, vilket är kolgrillad aubergine med tahini, olivolja, citron och vitlök.

Populärt är också falafel; små friterade bollar gjord av kryddade kikärter

Kebbeh är en unik libanesisk maträtt och består av lammfärs tillsammans med bulgur som serveras antingen rå eller stekt. Den ytterst kända mezzen är upp till 40 olika smårätter som serveras. Till huvudrätt äter man ofta grönsaker, ris, fisk eller lamm. Lahm mishwi är en populär rätt som består av lammkött, lök, paprika och tomat. Andra typiskt libanesiska rätter är tabbouleh och hummus. Också populärt är fyllda grönsaker och platta bröd.

Populära lokala specialiteter är vidare t.ex. libanesiskt bröd, inlagda grönsaker och oliver, marinerad ost, kryddiga små korvar, grillat kött på spett, linser, kött och ostpajer, bönsallad och grillad aubergine.

Shawarma är kryddat kött skivat i ytterst tunna skivor från ett stort spett som toppas med en krämig sås och grönsaker.

I efterrättsväg finns bakelser med t.ex. nötter, grädde och sirap. Baklava är en dessert med lager av deg med nötter, honung och citron. Vidare finns t.ex. mjölkpuddingar, glass, sorbet och färsk frukt.

Libanon har även kända och goda viner som t.ex. Chateau musar eller Chateau kefraya. Kaffet är tjockt och ibland aningen parfymerat. Té serveras sött med mint. Öl och sprit produceras lokalt och Arak, en lokal sort aniskryddad sprit serveras tillsammans med vatten.