Makedonien har en lång och hyllad tradition av kulinariska njutningar. Man har influerats av både sina grannar på Balkan och av Medelhavet i stort. Traditionella rätter är t.ex. bröd, soppor, grytor, lammkebab, fyllda grönsaker, moussaka, och köttfärsrätter som kjebapchinja och även köttbullar.

Nötkött, kyckling, fläsk, fisk och lamm serveras med ris, pasta och grönsaker som aubergine, bönor, gurka, svamp, paprika, potatis och tomater. Mjölkprodukter som används är t.ex. yoghurt och feta, en vit salt ost. Också sirenje är en mjuk vit ost.

Lokala specialiteter är t.ex. taratur, vilket är sur yoghurt med bitar av gurka. Burek är en turkiskinfluerad paj med skinka, ost, spenat och köttfärs. Tavce gravce är bakade bönor, selsko meso är fläskkotletter med champinjoner i en tjock brun skysås.

Ajvar är nationalsåsen som görs av söta röda paprikor.

I efterrättsväg finns både fruktsallader, puddingar, kakor och bakverk.

Turkiskt kaffe är populärt och öl och läsk produceras lokalt. Makedonien är känt för sitt vin och man producerar både vita och röda viner av hög kvalitet. Man producerar även Rakija, vilket är en konjak.