Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Makedonien

Makedonien har en lång och hyllad tradition av kulinariska njutningar. Man har influerats av både sina grannar på Balkan och av Medelhavet i stort. Traditionella rätter är t.ex. bröd, soppor, grytor, lammkebab, fyllda grönsaker, moussaka, och köttfärsrätter som kjebapchinja och även köttbullar.

Nötkött, kyckling, fläsk, fisk och lamm serveras med ris, pasta och grönsaker som aubergine, bönor, gurka, svamp, paprika, potatis och tomater. Mjölkprodukter som används är t.ex. yoghurt och feta, en vit salt ost. Också sirenje är en mjuk vit ost.

Lokala specialiteter är t.ex. taratur, vilket är sur yoghurt med bitar av gurka. Burek är en turkiskinfluerad paj med skinka, ost, spenat och köttfärs. Tavce gravce är bakade bönor, selsko meso är fläskkotletter med champinjoner i en tjock brun skysås.

Ajvar är nationalsåsen som görs av söta röda paprikor.

I efterrättsväg finns både fruktsallader, puddingar, kakor och bakverk.

Turkiskt kaffe är populärt och öl och läsk produceras lokalt. Makedonien är känt för sitt vin och man producerar både vita och röda viner av hög kvalitet. Man producerar även Rakija, vilket är en konjak.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com