Det malawiska köket är i regel väldigt enkelt. Den huvudsakliga dieten består av vit majs tillsammans med grönsaker, och ibland även kött eller fisk.

Den vita majsen serveras vanligen i form av nsima, vilket är en tjock gröt som rullas till små bollar och doppas i olika grytor och såser. För de som har råd används fisk, kött eller kyckling i grytorna, men vanligen använder man bönor eller torkad fisk; kapenta.

Landets specialitet är chambo, en fisk som finns i Lake Malawi. Fågel och mjölkprodukter finns i stor mängd, och likaså tropiska frukter under rätt säsong.

I efterrättsväg finns t.ex. nthcochi, vilket är ett bananbröd. Mbatata är sötpotatis kakor och zitumbuwa är bananpannkakor.

Bra lokalt öl tillverkas också. Mahewu är en lokal dryck som görs av majsmjöl, det är en söt dryck med smak av banan, choklad eller apelsin.

Man tillverkar även en lokal spritsort som heter Mulanje Gold Coffee Liqueur.