Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Malaysia

Det malaysiska köket är extremt varierat. Varje etnisk grupp har bidragit till det gastronomiska arvet. Huvudsakligen bestående av malay, kinesisk och indisk mat, men även muslimsk och nyonya, vilket är det malaysiska och kinesiska köken hopslagna. Ris är huvudingrediensen i den malaysiska maten precis som i många andra länder i regionen, men även nudlar är ytterst vanligt. Man äter även västerländskt bröd numera.

Grönsaker och tropiska frukter finns året runt. Det växer kokosnötter, chili, citrongräs, limeblad, kryddor och nejlikor vilka används tillsammans med fisk, kött och grönsaker.

Ett vanligt tillbehör till maten är en het sambal gjord av chili, räkpasta och andra tillsatser.

Lokala specialiteter är t.ex. satay, vilket är kyckling grillat på spett i en kryddig jordnötssås. Nasi lemak, är den inofficiella nationalrätten i Malaysia och är ris i kokosmjölk med sambal och ägg, gurka och även ibland currykyckling, biff eller bläckfisk.

Rendang är en kötträtt med kokosmjölk, chili, lök, kanel, kryddnejlika, koriander och muskotnöt. Detta äts med lemang, vilket är riskuber i kokosnötsmjölk.

Man äter också indiska rotis, ett slags pannkakor serverade med smör till curryrätter.

Man äter också kinesisk mat som t.ex. nudelsoppa med kött, räkor och grönsaker eller andra nudelrätter med stekt kyckling, fisk, fläsk eller biff. Hajfenssoppa är också populärt.

Nyonya är en kokkonst från Malaysia och Singapore som vanligen blandar kinesiska ingredienser med sydostasiatiska kryddor som kokosmjölk, citrongräs, nejlika, chili och sambal.

Thailändsk mat har även en stor del i det malaysiska köket med många lokala varianter på kända thailändska maträtter.

Efterrätter i Malaysia använder sig ofta av kokosmjölk. Ice Kacang är en blandning av gelekuber, röda bönor och jordnötter med is och kondenserad mjölk.

Även om landet är till stor del islamiskt så är alkohol tillgängligt, lokalt öl som t.ex. Tiger och Anchor tillverkas.Se även Matreportage från Kuala Lumpur.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com