Det maltesiska köket är resultatet av blandningen mellan den inhemska befolkningen och de många olika utländska kolonisatörerna som härskat på öarna genom historien.

Maltesisk mat är rustik och baserad på vad säsongen har att erbjuda och fisk från det omgivande havet. Man äter mycket grönsaker, ost, fisk, kött, ris och pasta. Man använder ofta deg för att baka in olika rätter i, t.ex. getost och ägg som bakas in i en knaprig deg. En annan populär inbakad rätt är lampuki paj som innehåller fisk, spenat, kastanjer och russin.

Lokala specialiteter är t.ex. aljotta som är en smakrik fisksoppa med mycket vitlök och tomater som serveras med ris. Bigilla är en traditionell böndipp, och bragjoli är tunna skivor av biff som bakas tillsammans med bacon, ägg och örter. Fenek är nationalrätten och består av lätt stekt hare som sedan kokas i rödvin i en gryta i flera timmar, detta serveras tillsammans med pommes frites, tomatsås och sallad.

Ytterliggare en populär rätt på Malta är sniglar, ibland serverade med vitlökssås.

Mycket av den maltesiska maten är enkel, användandes de lokala råvarorna som frukt, grönsaker, örter och kryddor som växer fritt på ön.