Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Matreportage från Köpenhamn

Köpenhamn eller på danska København har ungefär 1,1 miljoner invånare och är Danmarks huvudstad. Staden är den mest välbesökta av oss svenskar enligt statistik från fjolåret, och det är ju förståeligt, smörrebröd, god öl, glada danskar och kontinental storstadspuls gör nog sitt för att locka oss över sundet.

Prisläget i Köpenhamn är aningen dyrare än i Sverige och precis som här hemma är valutan kronor. Man får ungefär 1.23 svenska för varje dansk krona och man kan påstå att priserna ligger ganska lika, trots skillnaden i växelkurs.

Men nog om priserna, i Köpenhamn finns det mesta för att göra även den kräsne på bra humör. Under vår utflykt till grannlandet har vi provat både smörrebröd, japansk lyxkrog, amerikansk snabbmat och givetvis wienerbröd samt en hel del öl.

I Köpenhamn känns utbudet lite större än hemma i våra storstäder, amerikanska jättekedjor som KFC, Dominos och även nu nyligen kaffekedjan Starbucks, som installerat sig på Kastrup finns lite här och var vilket medför att den kontinentala känslan är ganska påtaglig, det känns att Köpenhamn är en internationell storstad.

Längs den kända gågatan Ströget trängs krogarna med pölsestånd, hamburgerrestauranger och godisförsäljare, för en liten slant kan du få en röd pölse med alla möjliga tillbehör, eller om du har tid, ett rejälare smörrebröd med kanske rostbiff och currymajonnäs, rödspätta med remoulade eller varför inte ett berg handpillade räkor.

En av de restauranger vi besökte var Umami, en japansk-fransk fusionskrog som öppnade 2005 och bland annat gjort sig känd för att servera sushi med gåslever. Umami är en väldigt trendig restaurang, och förväntningarna var höga när vi satte oss till bords. Som tur var blev ingen besviken, utan rätt efter rätt med helt enormt god mat bars in samtidigt som ett mindre tal hölls för att presentera varje del av måltiden. Vi avnjöt bland annat ångad pilgrimsmussla, tonfisk-tataki, friterad pärlhöna och till dessert wasabi- och hallonglass. Umami är en pärla och bör absolut upplevas om man på något sätt uppskattar japansk mat och befinner sig i den danska huvudstaden.

Även om det kanske låter så, så var det tyvärr inte bara frid och fröjd med den danska maten. Ett besök på restaurang Paafuglen, eller påfågeln på Tivoli, resulterade i en minst sagt medioker potatiskaka tillsammans med ett dock ätligt men inte särskilt spännande kalvkött toppat med portvinssås. En gladare överraskning var förrätten i form av en carpaccio, lövtunna råa skivor av nötkött serverad med som sig bör, hyvlad parmesan, olivolja och även en liten örtmarinad samt grillade tomater, helt klart intressant.

I övrigt konsumerades en hel del wienerbröd vilket finns i alla möjliga former och storlekar, allt från syltiga hallonkreationer till vanilj, choklad och vallmofrö-täckta varianter vilka avnjöts till frukost, lunch och eftermiddagsfika.

Dryck är ju även det en viktig del, och något som särskilt kan rekommenderas är den speciella, tro det eller ej, Carlsbergproducerade ölen "Semper Ardens" som finns i ett fåtal olika varianter, däribland "honning" en mycket intressant honungsöl som dracks under resan, 35 danska kronor kostade en flaska, så för den sparsamme räcker det kanske med några stycken.

Avslutningsvis så måste vi, som texten kanske redan avslöjat absolut rekommendera ett besök i den danska huvudstaden, speciellt om du tycker om att äta och dricka gott på resan, närheten hem kan ju även motivera den som av ett eller annat skäl föredrar att inte åka så långt.


Se även Danmark

Bookmark and Share
Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com