Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Milano


Matreportage / Resereportage från Milano.

Milano är en av de största städerna i Italien, och även allmänt känd som en av världens främsta modestäder. Innerstaden har drygt 1.3 miljoner invånare och med förorter ligger befolkningsmängden runt 4 miljoner.

Placerat i regionen Lombardien i de norra delarna av landet är Milano också en av de rikaste städerna i landet, mycket på grund av alla de stora industrier och företag som arbetar i och från staden.

Affärer och storstadstempo till trots måste ju trots allt milaneserna få njuta av vardagen, och de gör de. Lunchen håller på ända fram till efter två på eftermiddagen för att sedan ta ett uppehåll till runt klockan sju på kvällen. Vill man ha mat därimellan får man äta på mcdonalds, ta en pizzabit eller något annat snabbt. Det finns en uppsjö av olika små delikatessbutiker runt om i Milano där man kan få sig en snabb bit mat och något att dricka i farten.

Maten i Milano är precis som i resten av landet varierad, men givetvis får du tag på pizza, pasta, cappucino och all världens olika kök utan några som helst problem.

Vill man dock rikta in sig på det lite lokalare utbudet så är piccata milanese en lokal och för den delen internationell kändis bestående utav panerat kalvkött som kan serveras med både tomatsås, pasta, ris eller bara en sallad. En annan milanesisk rätt som gjort sig känd är risotto alla milanese, risotto med saffran, vitt vin och avorioris.

För att äta som en riktig italienare bör man känna till att upplägget inte är riktigt som hemma utan en tallrik pasta exempelvis inte äts som här, som en hel måltid, utan är ofta en "primi piatti", alltså en inledande rätt för att sedan följas av "secondi piatti" det vill säga huvudrätten som kan vara en rejälare måltid med kött eller fisk.

Till förrätt kan man givetvis äta antipasti som mozzarella med tomat och basilika, olika kallskurna delikatesser som olika skinkor eller t.ex. den lokala lufttorkade milanosalamin. Även osten gorgonzola härstammar från Milano, liksom efterrätts-julkakan panettone.

De flesta restauranger i Milano som besöktes var relativt dyra, även med svenska mått mätt. En enrätters lunch med ett glas vin, (vilket trevlig nog alltid verkar serveras i en liten kanna med antingen 1/4, 1/2 eller 1/1 liter vin) gick ofta på 10-15 euro, vilket är drygt det tiodubbla omräknat till kronor. Tyvärr är inte priset någon garanti för en bra måltid, utan det finns ett par turistfällor att akta sig för, en av dessa är Ristorante Agnello (via antonio de recanate 1) i närheten av Duomon i centrala Milano. En med glädje emotsedd tagliatelle ála ragu, den italienska originalvarianten av spaghetti med köttfärssås var en överkokt hög med pasta täckt med pulverparmesan och en näst intill oätlig köttsås som förmodligen kom direkt från en färdigköpt burk. Brödet som ställdes fram till maten utan att beställas kostade i efterhand 5 euro.

Som tur är blev det inga fler besvikelser och en fantastiskt god spaghetti alla carbonara som sig bör med tärnat italienskt sidfläsk samt en inte lika god, men dock bra Osso buco serverad med polenta avnjöts på en trevlig restaurang vid via torino i centrala Milano. På samma gata ligger även caffè torino där det serveras bland annat utsökt kaffe, glass, tiramisu och crêpes med färska jordgubbar. Ett tips är att prova pistageglassen och cappucinon med en smält chokladfondant i.

Något som inte heller får missas när det fikas, eller för den delen äts är den italienska läskedrycken San Pellegrino. Sorter som erbjuds är t.ex. blodapelsin, sicilianska apelsiner och citron. San pellegrino vattnet går heller knappt att undvika om man tänkt sig att dricka mineralvatten i Milano. För den som inte kan få nog finns San pellegrinoläsken att få tag på i vissa delikatessbutiker och flertalet caféer även här hemma. Vattnet har t.om hittat sin väg till Ica.

Men för att fortsätta på matspåren så måste det tillägas att pizzan som hann testas var klart enligt förväntningarna, en mozzarellaspäckad glädjeupplevelse toppad med stark italiensk korv och chiliolja gjorde ingen besviken, och det är bara att nöjt konstatera att den bästa pizzan någonsin avnjutits i det land där den bör. Pizzan får nog anses vara den mest ekonomiska formen av uteätande på restaurang i Milano, standardpriserna låg i centrala delarna på ungefär 8-12 euro beroende på pålägg. En 1/4 flaska vin till ungefär 3 euro.

Vill man inte bara sitta still och äta finns en hel del matrelaterad shopping att ägna sin tid åt. Ett känt ställe för sådana eskapader är Peck på via Spadari där man på tre våningar både kan studera konstfulla uppläggningar i alla olika delikatessdiskar fulla med korvar, pasta, ostar, bröd, skaldjur och olika italienska delikatesser likväl som att äta på översta våningen eller köpa dyra fina viner på bottenplanet.

Ett annat bra ställe för matshopping är högst upp i Rinascente, ett shoppingcenter i åtta våningar alldeles vid duomo där översta våningsplanet innehåller både allehanda delikatesser som tryffel, oljor och olika sorters exklusiv pasta liksom bar, café och även en sushirestaurang. Även här kan en rekommendation i form av tryffelsaltet vara på sin plats.

Summerat trots turistfällor och höga priser är Milano ur både vanlig och matsynpunkt en mycket trevlig stad att besöka. Det finns fina byggnader, trevliga små gränder, kanaler, fotboll och som sagt ett gigantiskt utbud av trevligt ätande! Att bara promenera omkring och insupa atmosfären räcker gott för ett par dagars besök, så för den som vill ha ganska närbelägen variation, besök Milano.

Se även Italien.

Bookmark and Share

 

 

 

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com