Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Mongoliet

Mongolisk mat är relativt enkel och närande. Möten med andra kulturer under historien har inte påverkat landets diet nämnvärt utan man håller fast vi gamla nomadiska traditioner med främst blandningar av kött och mjöl. Man även om mongolerna misslyckades med att ta fram en mängd olika rätter så lärde de sig att tillaga det de hade till perfektion, särskilt när det gäller kött. Det finns dussintals vägar av att tillaga det t.ex. kokning, stekning, ångning eller rökning.

Som sagt är köttet basen i den mongoliska matlagningen, främst nöt och fårkött. Lokala specialiteter ät t.ex. kokt får med fett och mjöl tillsammans med ris. Boodog är en rätt när man grillar en hel get från insidan, ben och inälvor tas ut genom halsen och sen fyller man kroppen med glödheta stenar och binder ihop, sedan tillagas geten från insidan till utsidan.

I dryckesväg finns mongoliskt té (suttei tsai) vilket betyder salt té med mjölk. Mongolisk vodka är liksom öl väldigt bra.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com