Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Norge

Med en 2650 kilometer lång kuststräcka är det oundvikligt att det norska köket handlar mycket om fisk och skaldjur. Med sitt kalla, rena vatten är Norge en av världens största exportörer av fisk. Man äter lax, forell, lutfisk, flundra, makrill, havskatt, piggvar, hummer, räkor och fisksoppor tillsammans med rökt, saltad och inlagd fisk.

Mjölk är en viktig ingrediens i norsk matlagning, andra mjölkprodukter som fil, ost och brun getost är vanliga inslag i den norska maten. Grönsaker som ofta förekommer är t.ex. potatis, kål och ärtor. Man äter också knaprigt tunnbröd.

Frukostarna är ofta stora med en blandning av fisk, kött, ost och bröd som serveras med kaffe och kokta eller stekta ägg. Man äter också smörgåsar med kött, fisk, ost och sallad.

Lokala specialiteter är t.ex. grillad hjort, lutefisk och sill tillagad på en mängd olika sätt. Lefse är ett sorts potatistunnbröd som serveras med kött, frukt eller grönsaker.

Rømmegrøt är en sorts gröt gjord av gräddfil som kokas tillsammans med mjöl och serveras varm tillsammans med smör, kanel och socker.

Aquavit är en snapps som är ytterst populär i landet.

Vanliga ingredienser i de norska efterrätterna är äpplen, rabarber och bär. Pannkakor är också populärt.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com