![]() Sitemap |
Det moderna australiensiska köket har till stor del påverkats av asiatiska kök som de kinesiska, thailändska och vietnamesiska köken. Även länder runt Medelhavet som Grekland, Italien och Libanon har starkt influerat den lokala matkulturen, och dess anor har precis som de asiatiska förts med av ett stort antal immigranter. Populära vanligt förekommande införda maträtter med anor från ursprungsländerna är t.ex. pizza, foccacia, wok, grillat kött, sallader, soppor och pasta. Precis som i de flesta andra länderna på jorden har även den amerikanska snabbmatskulturen fått fäste, kedjor som Mcdonalds, KFC, Subway, Dominos Pizza är vanligt förekommande och populärt bland australiensarna. Australiens nationalrätt är pavlova, en tårta som debatterats hett med Nya Zeeland då även de gör anspråk på pavlovan som sin nationalrätt. Vegemite är en annan produkt som ofta förknippas med Australien. Vegemiten är ett brunt pålägg som görs av jästextrakt och oftast serveras med rostat bröd, mycket påminnande om, och även härstammande ifrån den brittiska marmiten. De australiensiska urinvånarna aboriginerna har även introducerat 'bush tucker' i landet, vilket är baserat på vad naturen har att erbjuda och innehåller allt ifrån frukter och nötter till emu, känguru och krokodil. Öster om Australien, i sydvästra Stilla havet ligger Nya Zeeland. Landet består av två större öar och ett antal mindre. Mycket av matarvet härstammar precis som i Australien från britterna, men även från de nyazeeländska maorierna. När maorierna först kom till Nya Zeeland från Polynesien tog de med sig taro, sötpotatis, bananer och ananas. Många av dessa hade svårt att få fäste i jorden på vissa av öarna pga. det hårda klimatet, det medförde ett större beroende och användande av olika rotfrukter, fåglar och fisk. Té är en viktig del av matkulturen i landet, både som dryck, och som måltid, på Nya Zeeland är det i princip likställt med middag. Det moderna köket i landet är en blandning av klassiskt brittiskt och maoriska rätter som t.ex. boil-up, en gryta med fläskkött, potatis, sötpotatis och dumplings. På senare tid har den nyazeeländska maten fått ett litet uppsving i omvärlden med det såkallade pacific rim. Ett namn för det fusionskök som skapats i regionen, vilket utgörs av influenser från både Oceanien och de närbelänga delarna av Asien. Vidare österut från Nya Zeeland finns en rad små önationer tillhörande världsdelen oceanien. En av dessa är Fiji och precis som på de flesta andra av öarna i regionen så står havets läckerheter för en betydande och viktig del i dieten. En av de lokala specialiteterna är kakoda, fisk ångkokt i kokosnötskräm och lime. En annan är lovo, fisk, kött, grönsaker och frukt som tillagas i en grop i marken. Till detta kan man fijiansk rom eller Carlton, ett lokalt tillverkat öl. På öar som Tahiti och Samoa
äter man förutom fisk och skaldjur t.ex. chicken fafa, kyckling med
tarolöv och po'e, ett slags fruktpudding.
Nedan följer de olika länderna i regionen. Australien |
![]() ![]() Mat i olika världsdelar Europa Asien Afrika Sydamerika Nordamerika Oceanien Skandinavien (engelska) Alla våra recept Recept 1 Recept 2 Recept 3 Recept 4 Recept 5 Recept 6 Recept 7 Recept 8 Recept 9 Recept 10 Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com |