Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Österrike

Det österrikiska köket har stora likheter med det tyska, men har under historien inspirerats av många länder i regionen omkring, allt ifrån turkar till jugoslaver har inverkat på den österrikiska maten som den ser ut idag. Det finns också många ungerska, slaviska och även judiska inslag i maten. Mycket är baserat på kött och potatis, men många spännande rätter finns, gulasch, en köttgryta är en av dem, knödel, fyllda knyten ett annat.

Den österrikiska maten är geografiskt betonad, i t.ex. burgenland så är maten inspirerad av det platta landskapet och närheten till Ungern. Dess specialiteter innehåller lokalt odlad frukt och frigående höns och gäss. I sydöstra österrike är man mer inspirerad av länderna på Balkan och runt medelhavet. En känd österrikisk rätt är speck, lufttorkad skinka, vidare finns det apfelstrudel, en sorts bakelse fylld med äpplen. Det finns även schlutzkrapfen, ravioli med tomatsås, och givetvis den kända wienerschnitzeln, en panerad schnitzel gjord på kalvkött.

En typisk Österrikisk måltid innehåller vanligen mellan 2 och 7 rätter, beroende på hur viktig måltiden är. Det inleds med förrätt, och följs utav soppa, huvudrätt, och en eller två tillbehör som kallas beilagen. Man avslutar det hela med en dessert. Till allt detta dricker man vanligtvis öl eller sekt, österrikiskt mousserande vin.

Läs även en underhållande krönika om österrikisk mat, när den kanske inte är som bäst.

 

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com