Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Matreportage från Österrike

Österrike är det lilla alplandet som ligger inklämt mellan dels de två matgiganterna Tyskland och Italien men även ytterligare sex länder. Huvudstaden heter Wien och landet har drygt åtta miljoner invånare. Det vill säga aningen mindre än i vårt avlånga land.

Maten i Österrike lider av förståeliga skäl inte någon brist på influenser från de åtta omgivande länderna. Exempel på detta är t.ex. alla de olika sorters korvarna, ofta med ursprung från Tyskland, men även den kryddiga Bosnan som åtminstone till viss del härstammar från forna jugoslavien (vi lyckades aldrig lista ut om den kom därifrån eller om den hade uppfunnits på plats av jugoslaviska invandrare i Österrike och Tyskland). Gulaschen, den ungerska köttgrytan, eller soppan, är även den väldigt vanligt förekommande, och då oftast som det sistnämnda, soppa.

Det som slår en är att maten, även på de värsta turistfällorna är fruktansvärt vällagad. Äter man på motsvarande ställen på många platser runt om i världen, även här hemma, så är maten ofta väldigt standard, man vet vad man får, men inte mer. Men på ingen av de platser och restauranger vi åt så vart vi ens i närheten av besvikna.

Landets nationalrätt är ju givetvis wienerschnitzeln, ett panerat stycke kalvfilé ackompanjerat av en citronklyfta, lite stekt potatis och möjligen ansjovis samt lite kapris. Och faktum är att den överlägset bästa wienerschnitzeln någonsin konsumerades en av de första dagarna av resan, och den var just sådär god som man hoppades den skulle vara.

Andra kulinariska trevligheter är t.ex. spätzle, en lokal form av pasta som vi fick provsmaka tillagad med en riklig mängd ost, rostad lök samt färsk gräslök. De lokala korvarna var en annan, vi provade en variant fylld med ost, käsekrainer, och även den var utsökt, serverad med en märklig, men god potatissallad samt den alltid närvarande semmeln, ett slags fralla som följde med till det mesta på resan.

Prisnivån i Österrike är ganska hög, men jämfört med Sverige är det inte så farligt. Generellt så kändes det som att priserna var om inte samma som hemma, så t.om. lite billigare. Främst alkoholen är ganska förmånlig om man jämför, och en öl på krogen låg sällan över motsvarande 30 kronor.

Ölen är ju även den ett viktigt inslag på Österrike-resan, och speciellt den för regionen speciella weissbieren, eller veteölen, är något som måste upplevas. För den som inte har tid eller ork att bege sig till Österrike eller Tyskland kan köpa Erdingers Weissbier på systembolaget (nummer 1542).

Österrike producerar numera även bra egna viner, men vi hann tyvärr aldrig prova på någon av dessa utan koncentrerade oss helt och fullt på att utforska det lokala öl och läskutbudet. Även några glas sekt slank ner, vilket är mousserande vin.

En annan känd österrikare är också jägermeistern, den dracks t.ex. i form av jägerté, vilket precis som de låter är jägermeister och té i en intressant blandning på många uteserveringar och caféer.

I övrigt så finns givetvis mat från alla världens hörn, McDonald's, Kentucky Fried Chicken, pizza och döner kebab finns att tillgå på de flesta ställen. Den "lokala" kedjan Nordsee, som vi även noterade i Tyskland är ett intressant snabbmatsalternativ som är specialiserat på fisk och skaldjur. Väldigt fräscht och trevligt, med mycket smörgåsar, grönsaker och annat som inte är så fett.

Annars är ju bakverken något österrikarna verkligen kan, apfelstrudels, tårtor, kakor och bullar finns i överflöd och är inte alls särskilt dyrt att handla. Prova även den lokala specialiteten kaiserschmarren, ett slags upphackad ugnspannkaka som serveras med pudrat florsocker, sylt och grädde.

För den matglade är Österrike verkligen ett land att rekommendera, förväntningarna på maten var måttliga och överskreds en hel del under resan, det kombinerat med höga berg, vacker natur och trevliga människor gör besöket till något som absolut kommer att upprepas.

Bookmark and Share
Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com