Det schweiziska köket är känt för sina spännande rätter, och särskilt sina ovanliga kombinationer av kött, potatis och ost. Schweiz har tydliga influenser från sina grannar; italiensk, tysk och fransk mat har haft stor inverkan på det lokala köket. Schweiz är även ytterst känt för sin ost och sin choklad. Kända ostar är t.ex. emmentaler, gruyère, vacherin och appenzeller.

Lokala specialiteter är t.ex. olika sorters fonduer, raclette är en känd ostfondue. Budnerfleisch är lufttorkat kött som serveras i lövtunna skivor. Rösti är en populär potatisrätt som äts över hela landet. En annan känd lokal rätt är zürigschnätzlets, vilket är tunna strimlor av kalvkött som tillagas tillsammans med champinjoner och grädde och sedan serveras med rösti.

Tårtor och pajer är populärt i landet och innehåller fyllningar med allt från söta äpplen till lök.

I dryckesväg finns t.ex. ovomaltine, vilket är en chokladdryck som även används att bre på bröd. Andra populära drycker är äppeljuice, cider och olika lokalt tillverkade viner som Ticino och Valais. Man tillverkar även lokal Absint.