Det lokala köket i Serbien och Montenegro är influerat av dess grannar på Balkan och är till största delen köttbaserat. Kyckling och fisk anses vara vegetarisk mat och grönsakssoppor är sannolikt smaksatta med rökt skinka. Grillat kött är en specialitet och fisk används i soppor, grillas eller steks. Bröd och sallad äts tillsammans med maten eller som förrätt. Sallader görs ofta på färska och inlagda grönsaker som bönor, gurkor, lök, paprika, tomater och surkål.

Traditionell mat är t.ex. soppor, grytor, rökt kött, köttfärsrätter som cevapici (grillade köttbullar med rå lök i platta bröd), fyllda grönsaker och grillspett.

Lokala specialiteter är också gibanica, vilket består utav tunn deg i lager tillsammans med ägg och fetaost. Burek är en pirog fylld med ost eller kött. Ajvar är en röra gjord av rostad röd paprika, aubergine och vitlök.

Till dessert äter man mycket frukt och nötbaserade bakverk som strudlar, pannkakor och pajer.

I dryckesväg finns Slivovica, vilket är plommonkonjak. Det finns även lokalt öl och vin. Kaffet i Serbien och Montenegro är vanligtvis turkiskt eller espresso, man producerar också frukt juice.