Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Spanien

Även om det spanska köket är ytterst varierat och regionalt finns en rad rätter som dyker upp över hela landet. En av dessa är tortilla, vilket är en rund platt omelett gjord på tärnad potatis. Cocido är en gryta som består utav kött, grönsaker och korv. Sopa de ajo är en vitlökssoppa. Gazpacho är också det en soppa gjord med färska tomater, paprika, gurka och vitlök som ofta serveras kall.

Ett av de bästa sätten att prova spansk mat är att äta tapas. Dessa smårätter består utav allt från ost och oliver till bläckfisk eller köttdelikatesser.

Många av specialiteterna i det spanska köket är baserat på skaldjur. Man äter torsk, ål, hummer och bläckfisk. Paella är den spanska nationalrätter som kan tillverkas på många olika sätt innehållande kött, fisk och skaldjur.

Lokala specialiteter är t.ex. butifarra korv som serveras med bönor och kål. Pan amb tomaquet är bröd som gnuggas med tomat och olivolja tillsammans med lokal ost och skinka. Man äter också mycket grillat kött som lamm, nöt, kalv och spädgris.

I dryckesväg finns t.ex. den spanska sherryn, ett av landets största exportvaror. Rioja är ett känt spanskt vin som kommer från nordöstra Spanien. Valdepeñas är ett kraftigare vin som odlas mellan Madrid och Cordóba. De lokala mousserande vinerna kända som cava är populära, och bland sorterna finns de internationellt uppskattade Codorniú och Freixenet. Man har även mycket bra mineralvatten, Vichy Catalan är populärt.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com