Det svenska köket är generellt sett rikt på fett och innehåller traditionellt ingen större variation av grönsaker. Detta beror på de långa vintrarna och att man förr i tiden behövde lagra mat under långa tidsperioder. Sverige har en lång tradition av jakt och fiske vilket förklarar varför kött och fisk spelar en dominerande roll i traditionella svenska rätter. Några lokala specialiteter är t.ex. köttbullar, vilka görs av antingen malt fläsk eller nötkött tillsammans med kryddor och som sedan rullas till små bollar. Surströmming är en svensk delikatess gjord av syrad strömming, surströmmingen serveras tillsammans med potatis, gräddfil, lök och vitt tunnbröd. Kräftor är också det populärt. Pyttipanna består av potatis, lök, korv och skinka vilket finhackas och sedan steks i en panna, det serveras vanligen med stekta ägg och rödbetor.

Sverige har en lång kust och många sjöar, så det är inte oväntat att fiske har en avgörande roll i landets diet. På västkusten finns en stor tillgång på skaldjur, färsk makrill och torsk. Kräftsäsongen startar i början av augusti och håller på ungefär sex veckor, då har man kräftskivor där man äter kräftor kokta i dill och dricker t.ex. akvavit eller andra "nubbar".

Svenskarna äter alltså en hel del fisk; lax, forell, abborre och torsk är bland annat populärt.

Från Norrland kommer specialiteter som renkött och åkerbär. Hjortron är en annan norrländsk frukt. Även palt, gjort på potatis, fläsk, mjöl och salt, serverat med smör och lingon är en populär norrländsk rätt. Tunnbröd är ett tunt vitt hårt bröd.

Det svenska smörgåsbordet är berömt över hela världen, det består av en mängd kalla och varma rätter som helst skall ätas i omgångar. På smörgåsbordet finns allt från fisk och kött till bröd, kallskuret och grönsaker.

Till efterrätt äter man gärna desserter som glass, olika pajer, tårtor och kakor.

I dryckesväg är kaffe och té ytterst populärt, det finns även lokalt tillverkad öl som Pripps blå, Spendrups och Åbro.

Näst efter Finland är Sverige ett av de mest kaffe-drickande länderna i världen, liksom mjölk-drickande. Lokala drycker som Julmust är också populära. Akvavit är en stark spritsort gjord utav potatis eller korn.