Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Sydafrika

Sydafrika är en smältdegel av olika kulturer som har levt, odlat och utvecklats i landet under historien, och maten i regionen, känd som "cape cuisine" speglar den multietniska smaken. Allt från kyckling som kom med portugiserna till chili från holländarna och de afrikanska infödda som använde bönor och majsmjöl.

Tack vare jordbruket i landet så produceras kött, frukt och viner lokalt tillsammans med färsk fisk och skaldjur. Ostron, kräftor och lokala fiskar är ytterst goda. Sosatie är en sorts kebab, bredies är en gryta med kött, tomater och grönsaker. Potjiekos är en gryta som kokas i många timmar och poetoepap är en sorts polenta gjord av vit majs. Currys och chutneys är populärt.

Det sydafrikanska köket bjuder på mycket, från krokodil till stekta insekter och fårhuvuden. För den mindre modige finns rätter som biltong; vilket är torkat, saltat kött. Bobotie är en köttfärspaj med curry, lammfärs och potatismos. Boerewors är handgjorda korvar som grillas över öppen eld.

Lokala specialiteter är t.ex. maotwana; kycklinglår som kokas. Achaar är en kryddig sallad med mango och olja. Chicken piri-piri är en annan populär rätt.

I dryckesväg finns det ytterst välsmakande lokala vita och röda viner som Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Även öl är populärt och för den som vill finns Umqombothi, ett lokalt öl gjort på durra. Det finns även lokalt tillverkad sherry och konjak.


Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com