Det syrianska köket kombinerar de europeiska köken tillsammans med exotiska kryddor och ingredienser, maten är varierad och rik och är den största influensen på modern arabisk mat. Många traditionella syrianska rätter är enkla att tillaga och är baserade på korn, grönsaker och frukt. Yoghurt, ost, gurka, aubergine, kikärtor, nötter, tomater, bulghur och sesam är populära och används i många olika rätter. Persilja och mynta används i stora mängder liksom lök, citron, vitlök och olivolja. Pitabröd serveras till alla måltider.

Olika bakverk fylls med grönsaker och grönsaker fylls med kött. Köttet grillas ofta över kol. Lamm är det populäraste köttet, men även kyckling och fisk är populära, till maten äter man vanligen ris och sallad.

En typisk syriansk måltid inleds med mezze, vilket kan bestå av upp till fyrtio eller femtio olika smårätter.

I dryckesväg finns arabiskt kaffe eller shai, vilket är té. Man har också egen tillverkning av mineralvatten i de syrianska bergen.

Till efterrätt äter man gärna booza, vilket är glass. Andra populära desserter är olika honungsdoppade bakverk med russin, nötter eller ost. Baqlawa är en populär efterrätt över hela mellanöstern och består utav filodeg som bakas tillsammans med nötter och täcks med honung. Halawat al-jibna är en sirapstoppad degig bakelse fylld med glass eller färskost.