Det tanzaniska köket består främst av ris, bönor, frukt, grönsaker, ägg, kyckling och ugali, vilket är majsmjölgröt. Chapatis, små platta bröd är ett vanligt tillbehör till maten.

Man äter också mycket soppor och grytor gjorda på grönsaker, kött, tropiska frukter och nötter.

Det finns också ett stort utbud av fisk och skaldjur och man äter t.ex. räkor, hummer och olika fiskar. Tropiska frukter som kokosnöt, guava, pawpaw, mango, ananas och bananer växer lokalt liksom grönsaker som bönor, kål, cassava, paprika och sötpotatis.

Lokala specialiteter är t.ex. kokosmjölk och curryrätter, kokosmjölksoppa, grillat kött och rätter innehållande bananer. Tanzaniernas favoritkött är kyckling, get, lamm och nötkött.

Till dessert används ofta bananer, stekta söta bröd och pannkakor är också populärt.

Té är en populär dryck, det är även kaffet som är av hög kvalitet. Safari är ett lokalt producerat öl. Konyagi är tanzanisk gin och Afrikoko är en choklad och kokosnötslikör från landet.