Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Tchad

Basingrediensen i det Tchadiska köket är hirs, en gröda som kan ätas på många olika sätt. Det görs t.ex. till en pasta som formas till bollar och doppas i såser. Hirsen används också till pannkakor som steks i olja. Durra, en annan gröda är även den en viktig ingrediens. Ris växer i delar av landet, men majs och vete är ovanliga. Man äter också biff, kyckling och får.

Det finns ett rikt utbud av fisk i Tchads sjöar och floder, den vanligaste är nilaborren, kallad capitaine. Andra fiskar är t.ex. ål, karp och banda, vilket är en stor rökt fisk. Ockra är väldigt populärt i Tchad och används som bas i en sås kallad gumbo. Löven från cassava är en vanlig grönsak.

Det finns också ett rikt utbud av frukt i landet, som mango, guava och bananer. Jordnötter är ett populärt snack och äts råa eller rostade, man äter även rostad majs och fangasou, vilket är en friterad donut gjort av hirs eller vetemjöl.

Andra lokala specialiteter är grillat kött på spett i het kryddig sås, som serveras med franskt bröd. Vidare finns gumbo, som görs på lök, tomater, torkad salt fisk och kryddas med cayennepeppar. En populär sås i Tchad är jordnötssås. En ytterliggare specialitet är daraba, som innehåller, ockra, tomater och jordnötssmör.

I dryckesväg finns carcaje, vilket är en söt dryck gjord på hibiskusblad. Det finns även öl bryggd på millet, det kallas billi-billi när det görs på röd millet, och coshate när hirsen är vit. Man gör också en sprit utav destillerad hirs kallad arki. Man har även ölet gala som säljs i ickemuslimska delar av landet.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com