Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Thanksgiving

Thanksgiving är en högtid som kanske främst firas i det stora landet i väst. Den fjärde torsdagen i November varje år så samlas vänner och släkt i Usa för att fira tacksägelsehelgen.

Ursprunget till denna fest hittar vi år 1620 då ett skepp vid namn Mayflower med något hundratal puritanska pilgrimmer korsade Atlanten. Man anlände i December samma år och fick redan från början problem med skördarna. Detta avhjälptes av vänligt sinnade indianer som hjälpte nybyggarna från Europa att bland annat odla majs. Detta medförde att när en god skörd äntligen kom, så bjöds indiannerna in och man ordnade en stor tacksägelsefest till Guds ära, thanksgiving.

Åren efter så firade många av kolonisatörerna en skördefest på hösten för att fira tacksägelse. Och när Usa blev självständigt så rekommenderade kongressen att en årlig dag skulle avsättas till att fira thanksgiving. Datumet 26 November föreslogs som tacksägelsedagen, men efter inbördeskriget så avsattes den fjärde torsdagen i November istället. I Kanada firas dock thanksgiving den andra måndagen i oktober.

Thanksgiving innebär även startskottet för att julhandeln inleds i Amerika.

Vi har plockat fram en thanksgivingmeny med lite smått och gott från både Sverige och Usa, vissa tillbehör som sötpotatisgratängen är givna tillbehör i Usa, men kanske inte lika vid ett svenskt kalkonbord. I Usa är kalkonen, tranbärssåsen och potatismoset ofrånkomliga, man äter gärna även ovanstående marshmallowgratinerade sötpotatisgratäng samt olika fruktiga sallader och tillbehör. Här nedan följer ett antal recept, använd några eller alla, men mest av allt, trevlig thanksgiving!

Bookmark and Share

Thanksgivingrecept:

Creamed Onions
Stuffing
Sötpotatisgratäng
Potatismos
Hasselbackspotatis
Kalkon
Marshmallowgratinerat sötpotatismos
Cornbread
Kokta äppelhalvor
Gräddsås
Waldorfsallad
Pecannötspaj
Tranbärssås

Övriga tillbehör:
Sallad
Pumpapaj

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com