Den tjeckiska maten är inte smal, men väldigt god och påminner mycket om den österrikiska.

Man äter fyllda knyten av alla möjliga sorter och mycket kött, vanligen nöt eller fläsk, serverat med potatis eller ris och sås. En vanlig söndagsmåltid kan bestå utav soppa, dumplings, surkål och grillade fläskkotletter eller gås. Och till detta dricks öl, vanligen Budweiser eller pilsner Urquel. Man har också en lokal likör som heter becherovska, vilket är en ganska bitter, gul örtdryck.

Lokala specialiteter är t.ex. veprove knedliky, vilket är fläsk med dumplings eller vitlökssoppa kallad cesnekovy polevka. Man äter också en fisksoppa som heter drstkova polevka. Nationalfisken är karp. Annan populär tjeckisk mat är potatispannkakor som heter bramborak, och stekt ost, smazeny syr.

Till efterrätt äter man t.ex. äppelstrudel, eller små bakverk med varierande fyllningar, som sötad keso eller plommonsylt.