Det turkiska köket är känt över världen för sitt spännande och varierade kök. Den turkiska maten är relativt mild och man har ett rikt utbud av grönsaker. Oftast använder man sig av lammkött, men nöt och kyckling är vanligt förekommande, dock förekommer inte fläskkött då Turkiet är muslimskt. Samma sak gäller skaldjur.

Det vanligaste tillagningssättet är att rosta eller grilla maten vilket syns på den kända turkiska kebaben, som döner kebap, vilket är landets nationalrätt.

Bröd är populärt och serveras ofta nybakat till frukost, lunch och middag. Man producerar även många olika sorters honung.

Lokala specialiteter är t.ex. gözleme, vilket är nybakade tunna bröd som fylls med olika ingredienser. Börek är en pirog fylld med ost och grönsaker eller kött. Lahmacun är en turkisk variant på pizza.

Meze är namnet på en mängd olika smårätter som serveras som förrätt. Meze kan bestå utav oliver, ostar, cacik (tzatsiki), köfte (köttbullar), dolma (fyllda vinbladsdolmar), börek, hummus (kikärtsröra) och en mängd andra smårätter.

Kött, särskilt shish kebab, marineras ofta och grillas över öppen eld. Lamm är det föredragna köttet. Döner kebab är känt över hela världen och äts tillsammans med sallad och sås i ett platt pitabröd. Denna variant av kebab har funnit tillgänglig i Turkiet sen ungefär 1960, till Europa och resten av världen kom den på 1970-talet.

I dryckesväg finns trots att majoriteten av turkarna är muslimer ett lika stort utbud av drycker som i icke-muslimska länder. Det finns ett par olika lokala märken av vin. Raki är en alkoholhaltig dryck smaksatt med anis. Turkisk öl tillverkas lokalt. Andra populära drycker är t.ex. Ayran, vilket är yoghurt som blandas med vatten. Turkiskt té finns överallt, ofta i form av äppelté. Även turkiskt kaffe är ytterst populärt. Turkiet är även känt för sina fruktjuicer.

Till efterrätt äter man t.ex. Baklava eller lokum, vilket kanske är mer känt som Turkish delight.