Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Turkmenistan

Det turkmenska köket liknar de i de andra länderna i Centralasien. Plov är en basrätt som består av fårkött som blandas med rotfrukter och ris och sedan tillagas i en stor wok. Shashlyk är kolgrillade bitar av får vilket serveras med råa lökringar och pipioshka, vilket är platta bröd.

Fler lokala specialiteter är t.ex. manty, vilket är stora pastaknyten fyllda med kött. Shorpa är en soppa som består utav kött och grönsaker. Några rätter som är särskilt utmärkande för just Turkmenistan är t.ex. ka'urma, vilket är fårkött friterat i sitt eget fett. Ishkiyklu är degbollar fyllda med kött och lök som traditionellt tillagas i sand värmd av eld. Pilav är en ytterst populär rätt som består utav fårkött, lök, morötter, rotfrukter, vitlök och ris.

Nära Kaspiska havet ersätts vanligen fårköttet med fisk eller skaldjur.

Ryskinfluerad mat som borstj, vilket är rödbetssoppa är ganska vanligt. Annan rysk mat är t.ex. entrecote, kotletter, köttbullar och strogan, vilket är den lokala varianten på biff stroganoff. Piremeni är små kokta knyten innehållandes kött och grönsaker som ibland serveras i en grönsakssoppa.

Grönt té är väldigt populärt och en viktig del av Turkmenistans kultur. Vidare finns öl, vin, vodka, konjak och shampanski, vilket är mousserande vin. Kefir, är en tjock dryckesyoghurt som ofta serveras till frukost.

Till efterrätt kan man t.ex. äta frukter som fikon, druvor och granatäpplen, vilket växer lokalt.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com