Det tyska köket varierar stort från region till region. I Södra Tyskland äter man mycket mat inspirerad från de schweiziska och österrikiska köken. I väster är man inspirerad av den franska kokkonsten. I östra Tyskland så har man mycket gemensamt med de östeuropeiska köken, och i norr med skandinavisk matlagning.

Fläsk, nöt och fågel är vanligt förekommande. Man äter mest fläskkött, men fågel i form av kyckling, anka, gås, och kalkon är väldigt populärt.

Viltkött, speciellt vildsvin och kanin är populärt året om, lamm, får och hästkött förekommer, men är inte särskilt vanligt.

En tysk favoriträtt är schnitzel, vilket vanligen görs av fläskkött. Det är inspirerat av originalet wienerschnitzeln från Österrike.

Den vanligaste fisken i det tyska köket är forell, men även karp och abborre är populärt. Man äter också sardiner, sill, tonfisk, makrill och lax som finns vid kusten.

Grönsaker som används i det tyska köket är morötter, spenat, ärtor, bönor, kål, lök, potatis och sparris.

Lokala specialiteter är t.ex. spätzle, vilket är tjocka tyska nudlar, och den kända frankfurter korven.

I dryckesväg finns givetvis ölen som är vanlig i hela tyskland men många lokala tillverkare. I den största delen av landet är pilsnern dominerande, men i södra Tyskland så föredrar man lager eller veteöl. En tysk specialitet är alsterwasser eller radler, vilket är öl blandat med saft eller läsk.

Tyskt vin är också vanligt förekommande och produceras även det lokalt, Riesling och Silvaner är två kända sorter.

Kaffe och té är ytterst populärt. Apfelsaftschorle är äppeljuice blandat med kolsyrat mineralvatten. Spezi är en blandning av cola och läsk, vanligen cola och apelsinläsk. Äppelwoi är en lokalt tillverkad cider, och g'frornes frusen öl.

Senap är en vanligt förekommande smaksättare och är ofta väldigt stark. Man använder också pepparrot, och på senare tid även vitlök mycket.

De vanligaste örterna är basilika, salvia, oregano och chilipeppar.

Till efterrätt äter tyskarna oftast tårtor, oftast gjorda på färsk frukt som äpplen, plommon, jordgubbar och körsbär. Berliners är tyska donuts fyllda med t.ex. äppelmos. Olika sorters glass och sorbet är också väldigt populärt, och italienska glassmakare var de första utländska matkreatörerna som kom till Tyskland under 1920-talet. Apfelstrudel är också en populär efterrätt med sin traditionella äppelfyllning.

Den klassiska tyska matlagningen består mycket av korvar, stekar, stuvningar, dumplings, strudel och marsipan.

Fler lokala tyska specialiteter är t.ex. Rippchen mit sauerkraut vilket är revbensspjäll med surkål. Schlachtplatte består av, surkål, leverkorv och kokt fläskkött.

Ytterliggare rätter är t.ex. leberkäs, gjort på fläsk och nötkött. Rökt ål är populärt, likaså currywurst, bratwurst, zerbster brägenwurst och weisswurst vilket är olika tyska korvar.