Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Ungern

Maten och matlagningen spelar en viktig del i den ungerska kulturen. Traditionell ungersk mat förlitar sig på ett brett utbud av högkvalitativa ingredienser producerade i landet, t.ex. kött, grönsaker, frukt och honung.

Den internationellt kändaste maträtten i det ungerska köket är gulaschen, vilket i Ungern inte är som många tror en gryta, utan en tjock soppa som ofta serveras med gräddfil.

Andra lokala specialiteter är t.ex. paprikás csirke, vilket är paprika kyckling. Man äter också stekt gåslever eller gåslever kokt i sitt eget fett.

Olika sorters kött är nyckeln till många huvudrätter, särskilt fläsk, biff och kyckling. Även viltkött som anka, gås och vildsvin är vanligt.

Färskvattenfiskar som flundra, abborre och karp är populärt. Potatis är det vanliga tillbehöret, men också pasta och ris används ofta. Lök, vitlök och färsk eller malen paprika används också för att smaksätta många maträtter.

Till efterrätt äter man t.ex. strudel fylld med äpplen eller körsbär, pannkakor och mosade kastanjer med vispgrädde. Även en söt och salt pasta som heter túrós csusza äts till efterrätt tillsammans med gräddfil.

I dryckesväg finns öl som går bra ihop med mycket av den ungerska maten. Det finns även ett rikt utbud av viner i Ungern, allt från torra vita Chardonnays och Riesling till det lokala dessertvinet Tokaji. Man gör också sprit på körsbär och plommon.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com