Med dess franska influenser har Vanuatu gjort sig känt genom hela södra stilla havet för sitt utsökta kök.

Kyckling, fläskkött och fisk är vanligaste ingredienserna, man äter också maniok, taro och yams, liksom kål, plantains och brödfrukt.

Lokala specialiteter är t.ex. kokoskrabba serverad med chili, vitlök och kokosnöts eller currysås. Nautou är duva, escargots sniglar och rousette är flygande hundar. Crevettes är en annan populär lokal rätt och består utav jätteräkor. Man äter även mangroveostron, "kycklingfisk" och vårrullar. Tahitisk sallad med rå fisk, marinerad i limejuice och kokosmjölk är en annan populär delikatess.

Frukt som växer lokalt på Vanuatu är t.ex. bananer, yams, grapefrukt, guava, papaya, mandariner, mango, ananas, lime, tomater, pawpaw, kokosnötter och citron.

På mer avlägsna platser på Vanuatu äter man ofta kyckling med ris och örätter som lap-lap, vilket är nationalrätten och består utav en grönsaksgröt tillagad i kokosmjölk.

Kaffe växer lokalt och kava, gjort på rötterna av en lokal växt är en traditionell dryck på Vanuatu.