Klicka här för att komma tillbaka till Foodetc.se
Klicka här för recept och matrecept Klicka här för mat från världen Klicka här för recept och matrecept för högtider och fest Klicka här för mer information om Foodetc.se

Här finns alla våra recept samlade.
Sitemap

Vietnam

Det vietnamesiska köket är varierat och vanligtvis väldigt bra. Det är en blandning av vietnamesiska, kinesiska och franska traditioner, med en förkärlek för lokala specialiteter. Precis som i alla länder i regionen så är ris och nudlar basen i de flesta måltiderna. Även fisk är vanligt.

Vietnam ligger vid havet och har även ett stort flodsystem, så både fisk och skaldjur är en basingrediens i den lokala matlagningen. Räkor, krabba, bläckfisk, musslor och oräkneliga variationer av fisk äts. Fisk och skaldjur avnjuts i nudelsoppor, grytor, woker, risrätter och kokosmjölkscurrys. Man grillar dem, bakar dem och rullar in dem i rispapperrullar.

Fläskkött är populärt i Vietnam men äts fortfarande relativt lite, kött används försiktigt och är ofta mest en smaksättare. Kyckling är också populärt, både varm som kall och ofta strimlad i sallader.

Vanligt förekommande grönsaker i Vietnam är kål, vitlök, vårlök, morötter, paprika, chilifrukt, tomater, bambuskott, sallad, gurka, selleri och svamp. Dessa grönsaker kokas ofta i soppor och serveras tillsammans med nudlar, wokas, friteras eller används i curryrätter eller sallader.

Populär frukt som finns att tillgå är mango, ananas, meloner och mandariner vilka äts som snacks eller som söta tillbehör till mat. Jordnötter mals ner till en pasta och används för att smaksätta soppor och nudelrätter. Man använder även krossade jordnötter som man häller över maten. Sesamfrön används för att göra sesamolja som sedan smaksätter maten.

Vietnamesisk mat är inte komplett utan nouc mam, vilket är fisksås. Nödvändigt är även mam tom, räksås. Man smaksätter även gärna med koriander, mynta, basilika, chili, svartpeppar, vitlök, citrongräs, ingefära, vinäger, hoisinsås och saften från citron och lime.

Till frukost äter man oftast nudelsoppa lokalt känd som pho. Franskinspirerade baguetter är tillgängliga över hela landet.

Lokala specialiteter är t.ex. nem, vilket är fläsk blandat med nudlar, ägg och svamp inslaget i rispapper som steks. Bang chung är ris, fläsk och lök vilket lindas in i stora blad och tillagas i upp till två dygn för att sedan ätas kallt.

Grönt té är tillgängligt överallt, man dricker också en hel del kaffe liksom öl, vilket tillverkar lokalt och är mycket populärt bland vietnameserna. Risvin är också det en favorit i landet och är vanligen ytterst starkt.

Här finns alla våra rese och matreportage samlade. Scandinavian food and recipes.

Mat i olika världsdelar
Europa
Asien
Afrika
Sydamerika
Nordamerika
Oceanien
Skandinavien (engelska)

Alla våra recept
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Recept 4
Recept 5
Recept 6
Recept 7
Recept 8
Recept 9
Recept 10
Follow our new food, travel, recipes and cooking blog Foodetccooks.com