Det vitryska köket är i stor grad baserat på gamla traditioner, många rätter går tillbaka långt i tiden. Det lokala köket har under åren påverkats av grannar som Ryssland, Ukraina, Polen, Litauen och Lettland, och man delar många recept och rätter med dem.

Vitryssarnas regionala kök är ofta baserat på potatis med svamp, kål och bär som tillbehör. Lokala rätter är t.ex. dracheny, en potatisrätt med svamp, och draniki, potatispannkakor med stekt svamp och gräddfil som serveras med inlagda bär. Mochanka är en tjock soppa blanda med flott som akompanjeras av pannkakor.

Fläsk är det populäraste köttet i vitryssland, även om biffstek också är vanligt. En traditionell rätt är kotleta po krestyansky, fläskkotletter serverade med svampsås. Färskvatten fiskar som aborre och kräftor finns i stor mängd.

Vitryssarna äter även mycket rågbröd, till största delen beroende på att råg är mycket vanligare förekommande än vete. Landets korta somrar gör det svårt att odla vete och det mesta importeras, men en specialitet som uppskattas av vitryssarna är kalachi, en liten limpa av vitt bröd formad som ett hänglås.

Andra rätter är vitrysk Borstj, en soppa gjord av rödbettor som serveras varm tillsammans med gräddfil. Fler specialiteter är filé a la Minsk och Minsk kotlett.

Byarozovysok, eller björkjuice är en populär dryck, det påminner om alkoholfritt vin. En annan vanlig dryck är kvas, som görs av malt, mjöl, socker, mint och frukt och en kompott som görs av kokt torkad frukt med socker. Man dricker även mycket svart té.